SGLA is verbijsterd, boos en teleurgesteld over de concept nota Binnenstedelijke Vernieuwing,3 maart 2005

PERSBERICHT 3 maart 2005

SGLA is verbijsterd, boos en teleurgesteld over de concept nota Binnenstedelijke Vernieuwing

De Vereniging Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort (SGLA) heeft kennis genomen van het krantenbericht over de concept nota Binnenstedelijke Vernieuwing. De SGLA is verbijsterd, boos en teleurgesteld tegelijk.

Allereerst moet de SGLA constateren dat binnenstedelijke vernieuwing blijkbaar toch vooral tot doel heeft bouwen, bouwen en nog eens bouwen. En ook nog eens bouwen in het groen, zelfs waar het gaat om onlangs door de raad vastgesteld structureel groen. De SGLA vindt het verbijsterend, dat het college de door de raad vastgestelde kaders gewoon negeert en met voorstellen durft te komen die hiermee volstrekt in strijd zijn. Dat geldt m.n. voor het Waterwingebied tussen Liendert en Rustenburg. Voor deze locatie worden scholen, huizen en voorzieningen gepland. Dit is in strijd met de Groenblauwe structuur, het Wijkperspectief, het vigerende bestemmingsplan en een door de raad aangenomen motie. Het College geeft daarmee blijk lak te hebben aan allerlei vastgesteld beleid. Betrouwbaarheid is een randvoorwaarde voor de relatie politiek en burgers. Op deze manier komt die betrouwbaarheid wel erg onder grote druk te staan.

De argumentatie die het College in de nota Binnenstedelijke Vernieuwing gebruikt, is te treurig om serieus te nemen. Bijvoorbeeld de introductie van het begrip ‘ onbenut groen ’. Hiermee gaat het College volledig voorbij aan het feit dat groen in de woonomgeving juist erg gewaardeerd wordt door bewoners. Het college legt niet eens aan de raad de vraag voor of hier gebouwd mag worden, het komt zelfs al met verregaande voorstellen, die weinig heel laten van dit gebied. Onze hoop is dan ook gevestigd op de gemeenteraad! Wij hopen dat de raad de rug recht houdt.

Ook de overige uitwerkingen in de nota Binnenstedelijke vernieuwing kunnen ons niet inspireren. De bedoeling om de aandachtsgebieden een nieuwe kans te geven, komt onvoldoende uit de verf. Er is sprake van een topdown benadering en we moeten constateren dat met ons pleidooi voor het sociale aspect niets is gedaan.

Deze nota Binnenstedelijke Vernieuwing is een bouwnota en geeft geen oplossingen voor de sociale problematiek in de aandachtswijken. Het lijkt dat elk stukje “onbenutte ruimte ” nu prioriteit krijgt door volgebouwd te worden. In wijken waar nu nog groene buffers zijn, worden die in deze nota gezien als alleen maar potentiële bouwlocaties. De SGLA is erg geschokt, dat het College met deze nota durft te komen. We zullen deze nota gaan bestrijden en roepen de gemeenteraad op om deze nota direct te verwerpen.

Klik hier voor meer SGLA-opinie over de BVA